penyata kewangan syarikat

Penyata kewangan syarikat idea dan petua

Berapa nilai anda? Ramai ahli perniagaan buatan sendiri, yang terkenal termasuk Robert Kiyosaki dalam filem terlarisnya “Rich Dad’s Prophecy,” menekankan kepentingan mencipta penyata kewangan peribadi untuk membantu usahawan menjejaki pendapatan mereka dan perubahan dalam nilai bersih. Pada yang paling mudah, penyata kewangan peribadi termasuk penyata nilai bersih dan penyata pendapatan berasaskan tunai. Jika anda menjalankan perniagaan anda sendiri atau anda seorang kontraktor bebas, anda sepatutnya menjejaki pendapatan dan perbelanjaan, mungkin pada perisian seperti Quicken atau Mint kerana, sekurang-kurangnya, anda memerlukan mereka untuk menyediakan penyata cukai anda. Dengan menyediakan penyata nilai bersih anda bersama-sama dengannya, anda memberi diri anda alat yang berkuasa untuk membantu anda memahami sama ada anda semakin kaya atau semakin miskin dan sebabnya. Teruskan membaca untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebab penyata kewangan peribadi adalah alat yang sangat berkuasa, dan cara menyediakannya.

5 sebab utama untuk menyediakan penyata kewangan peribadi anda sekurang-kurangnya sekali setahun:

Anda boleh menjejaki semua pelaburan anda di satu tempat. Jika anda seperti saya, maka anda mempunyai 401(k), isteri 403(b), IRA, dan beberapa pelaburan pelbagai dalam buku komik, periuk ruang antik dan hartanah di negara dunia ketiga semuanya dalam laporan berasingan . Saya suka meletakkan nilai mereka semua pada satu laporan kewangan setiap tahun untuk mendapatkan gambaran tentang prestasi portfolio saya secara keseluruhan. Dengan cara ini, jika saya dibunuh pada waktu malam oleh pembenci akauntan anti-kapitalis, isteri saya akan mempunyai ringkasan aset kami atau, jika saya masih hidup, saya boleh melihat sama ada kita perlu melakukan beberapa kepelbagaian portfolio keluarga untuk berkata, niaga hadapan biji koko atau karya seni oleh selebriti Midwestern penyata kewangan syarikat .
Sekiranya seseorang ingin melihat mereka. Sebagai contoh, jika anda memohon pinjaman dengan Pentadbiran Perniagaan Kecil, jika anda akan mengambil rakan kongsi perniagaan, atau jika anda bertunang untuk berkahwin dan akan meminta kebenaran bakal bapa mertua anda, maka terdapat orang yang akan sangat berminat untuk melihat apakah sumber anda dan betapa bertanggungjawab anda dalam mengurusnya!
Untuk memeriksa dari mana wang itu datang dan ke mana ia pergi. Ini adalah pandangan yang sukar pada bahagian pendapatan penyata. Saya suka meletakkan perbelanjaan saya ke dalam kategori dan membandingkan jumlah perbelanjaan saya dalam setiap kategori dari satu tahun ke tahun berikutnya. Dengan cara itu, jika saya melihat peningkatan yang besar dalam kategori tertentu, katakan “Teman Lelaki Isteri,” saya boleh mengurangkan perbelanjaan berlebihan itu sebelum ia menjadi tidak terkawal!

Ia boleh menjadi asas untuk menyediakan belanjawan untuk tahun hadapan, atau untuk membuat matlamat untuk tahun hadapan. Saya dan isteri sedang menabung untuk membeli sebidang hartanah di Costa Rica dan kami memerlukan wang tunai menjelang Ogos. Dengan menggunakan bajet tahun ini, kami mengunjurkan wang tunai yang biasanya kami miliki pada masa itu dan kemudian membuat beberapa pelarasan (dia dan saya bekerja lebih keras dan kami semua mengetatkan tali pinggang) untuk mendapatkan jumlah yang diperlukan. Jika kami tidak mempunyai maklumat ini maka kami akan menjadi buta, dengan hanya tekaan yang samar-samar tentang berapa banyak yang boleh kami jangkakan secara munasabah.
Sokongan selebriti; Robert Kiyosaki, dalam bukunya Rich Dad’s Prophecy, berkata tentang penyata kewangan peribadi “sepanjang buku ini, saya merujuk kepada pakar kewangan seperti Warren Buffett, pelabur terkaya Amerika, Alan Greenspan, pengerusi Lembaga Rizab Persekutuan yang berkuasa, dan Paul O’ Neill, setiausaha perbendaharaan, yang semuanya pada dasarnya mengatakan perkara yang sama yang ayah kaya saya katakan kepada saya. Semua lelaki bijak kewangan ini menekankan kepentingan celik kewangan dan celik kewangan bermula dengan penyata kewangan. Tiada seorang pun daripada lelaki ini berkata bermula dengan hartanah, simpanan, perniagaan, lien cukai, saham, perdagangan harian, perdagangan opsyen, atau dana bersama, di mana kebanyakan orang mula membina bahtera mereka… dan itulah sebabnya begitu banyak bahtera tidak dapat menahan lautan yang bergelora.” Wah, bukan sahaja Robert mengesyorkan mereka, dia membayangkan bahawa Warren Buffet, Alan Greenspan, dan Paul O’Neill juga melakukannya!
Apa mereka

Jadi, adakah saya telah menjual anda pada nilai penyediaan penyata kewangan peribadi anda? Hebat! Jadi seterusnya anda akan ingin tahu bagaimana. Intipati penyata nilai bersih ialah jumlah item yang anda miliki yang mempunyai nilai (aset) ditolak jumlah hutang anda dan obligasi masa depan (liabiliti) bersamaan dengan nilai bersih anda. Investopedia mempunyai halaman yang sangat baik yang memberikan butiran perkara yang perlu dipertimbangkan untuk aset dan liabiliti. Intipati penyata pendapatan berasaskan tunai ialah jumlah pendapatan (gaji anda, bayaran yang diterima untuk pekerjaan atau jualan, dsb.) ditolak jumlah perbelanjaan (wang yang dibelanjakan) ditambah (kurang) sebarang kenaikan (penurunan) dalam nilai aset anda yang bukan hasil daripada memasukkan lebih banyak wang tunai ke dalamnya sama dengan pendapatan bersih anda, yang sama dengan perubahan dalam nilai bersih anda dari tahun sebelumnya kepada tahun semasa. faham? Lihatlah contoh di bawah yang dibawakan kepada anda oleh AICPA (Profesional Bean Counter of America).

Terdapat dua elemen penting untuk mana-mana penyata kewangan, yang pertama ialah penyata nilai bersih, yang dipanggil Penyata Keadaan Kewangan.

Angelus Corporate Services Sdn Bhd
8-2, Jalan Dagang SB 4/2, Taman Sungai Besi Indah, 43300 Seri Kembangan, Selangor
014-809 7047